četvrtak, 4. prosinca 2014.

10 stvari koje vam konobari nikada nece otkriti






Biti konobar nije lako. Mozda se drugima ovaj posao cini kao zabavan, lak i kao da ga svako moze raditi ali vjerujte da nije tako. Konobari se svaki dan susrecu sa raznim situacijama u kojima moraju ostati pribrani, odreagovati kulturno i ostati mirni iako bi najradje sve poslali u 3 p... m... (Znate na sta mislim)

Ono sto je jedna od najvaznijih karakteristika ovog posla je da se svi moraju potruditi da gost dobije bas ono sto zeli ! Gost na kraju samo dobije zavrsen proizvod, spreman za konzumaciju ne znajuci sta se krije iza pripreme tog proizvoda, vremena i mjesta gdje je taj proizvod proveo cak i do nekoliko sati prije nego sto je narucen itd.
Neke od stvari koje vecina konobara radi, a koje gosti ni ne pretpostavljaju, su:

1.) Ukoliko narucite npr. cevape koji ce pasti na pod u kuhinji zbog nespretnosti konobara on ih nece zamijeniti, pokupice te iste cevape, vratiti ih na tanjir i posluziti ih vam kao da se nista nije desilo. U tom slucaju taj tanjir posjeduje vise bakterija nego cevapa, al' koga briga, 5KM je 5KM !

2.) Kada narucite kolu i u casi dobijete krisku limuna ono sto trebate znati je da je ta ista kriska limuna prije vase case bila jos u najmanje 5-6 prethodnih. Konobari cesto prebacuju limun iz case u casu da bi ustedjeli 0,5352728432 min. vremena a istovremeno vam i prenijeli 11291284918 miliona bakterija.

3.) Ako narucite neko pice za koje je potrebna komplikovana priprema konobar ce vam vjerovatno reci da vise ne posluzuju to pice. Ono sto bi tada trebali uraditi je naruciti casu obicne vode sa cesme, pa cete vidjeti kako ce se predomisliti i iznenada opet poceti da posluzuje to pice samo da bi zaradio.

4.) Ako pitate konobara kako se osjeca vecina ce ih se poceti zaliti, reci da imaju nekoga u bolnici, da zive lose i sl. samo da bi se vi sazalili i ostavili im napojnicu.

5.) Ukoliko trazite od konobara preporuku koje jelo je najbolje, ili koje jelo se njemu najvise svidja, on ce bas uvijek reci da se radi o najskupljem jelu iako mozda najvise mrzi bas njega.

6.) Konobari se cesto nadju u situaciji da imaju bas puno posla i ponekad ne stignu jesti ranije pa onda u toku radnog vremena iz tanjira gostiju, prije nego sto ga posluze, uzmu po zalogaj-dva i tako dok ne zadovolje glad.

7.) Ako u jelovniku procitate da je nesto "domace" ne vjerujte jer vrlo cesto bas ti domaci proizvodi su ustvari kupljeni u velikim veleprodajnim centrima i vama ponudjeni po nekoliko puta vecoj cijeni.

8.) Aparat za Capuccino se mora redovno cistiti jer mlijeko ostavlja tragove koji zakore i stvaraju bakterije. Najcesce se koristi vlazna krpa sa kojom se samo predje preko odredjenih dijelova a koja sadrzi vise bakterija nego WC.

9.) Uredu je da jedete na miru, polako, da uzivate u vasem jelu i slicno, ali morate imati na umu da nakon sto narucite nesto vecina konobara jedva ceka da odete, zato ne odugovlacite.

10.) Sve gore navedeno se ne odnosi na sve konobare niti svaki konobar radi bas sve gore navedene stvari.
Onaj ko zaista voli ovaj posao nikada nece napraviti nesto slicno osim ako nije primoran od strane njegovog poslodavca i bas zato ako zelite moj savjet obratite paznju na mjesta gdje izlazite, postujte vaseg konobara i ostavite koju marku baksisa, pa gdje ce vam dusa... (p.s. na kraju da napomenem da sam i ja inace konobar)